duminică, 18 aprilie 2010

Probota



Manastirea Probota este ctitoria lui Petru Rares. A fost de curand restaurata dupa metode traditionale si are aerul unei catedrale voievodale. Impresioneaza nu numai locul in care se afla inmormantati membrii familiei voievodului, dar si varietatea de trandafiri saditi pe aleea principala la intrarea in biserica. In afara zidurilor bisericesti se deschide o perspectiva frumoasa a chiliilor. E o atmosfera de calm si de frumusete simpla. Pacat ca drumul pana la manastire este foarte stricat.

luni, 5 aprilie 2010

Castelul de la Miclauseni





O capodopera a arhitecturii gotice din Moldova este castelul Sturdza de la Miclauseni. Acesta a fost construit intre 1880-1904 de catre Gheorghe Sturdza si sotia sa, Maria. Impresionante sunt decoratiunile acestui castel lucrate cu migala si cu mult simt artistic. Proprietatea a revenit unicei fiice a cuplului, Ecaterina, care nu a avut copii si care a donat castelul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in 1947 dupa ce au poposit aici prizonierii nemti, iar soldatii rusi l-au devastat.




De-a lungul timpului, soarta acestui castel a fost destul de nedreapta. Nu se mai pastreaza nimic din mobilierul original sau din biblioteca in care se gaseau carti rare, insa actualul proprietar, care a fost repus in posesie din 2001, face eforturi de conservare. Am intalnit un ghid foarte amabil, care ne-a prezentat intentiile de restaurare ale mitropoliei si dorinta de a face din acest loc un centru de cultura. Parcul din jurul castelului este potrivit pentru cei care vor sa se relaxeze, iar o plimbare la manastire constituie un prilej de reculegere.


Pentru cei care doresc sa-si imagineze trecute vieti de doamne si domnite, locul reprezinta o oportunitate ce nu poate fi neglijata. In curtea cimitirului pot fi vazute mormintele ctitorilor realizate cu foarte mult bun-gust in spiritul aceluiasi stil gotic si al simbolurilor familiei Sturdza.


vineri, 15 ianuarie 2010

Ipotesti


Ipotestiul este un loc pe care ar trebui sa-l viziteze toti romanii pentru a-l descoperi pe Mihai Eminescu. La inceput a fost un catun cu trei case, unde caminarul Gheorghe Eminovici a construit o biserica in spatele casei sale pentru familie. In casa se pastreaza obiecte originale care au apartinut familiei si care recompun un stil de viata.

Ghidul ne-a povestit despre grija caminarului de a-si da copiii la scoala si de a dramui banii astfel incat sa-i ajunga. Se pare ca familia a fost instarita, insa, pe masura ce s-au marit grijile, averea s-a mai cheltuit. Mi-a placut prezentarea simpla a ghidului, care nu a incercat sa idealizeze stilul de viata.

Centrul de cultura din curtea casei iti propune o calatorie in timp. Sunt reconstituite atent detalii din activitatea literara, sunt expuse obiecte de valoare cum ar fi: editii din opera, carti postale care au apartinut poetului, costume de epoca etc.

duminică, 10 ianuarie 2010

Gradina Zoologica din Praga












Imi amintesc zilele cand eram copil si ma duceau parintii la Gradina Zoologica din Brasov sau din Barlad. N-am uitat niciodata mirosul urat de acolo, iar cand mai auzeam diferite persoane ca se distreaza sau isi petrec timpul la Zoo, ma ingrozeam.



Dupa ce am vizitat Gradina Zoologica din Viena, am facut o pasiune ca in momentul in care calatoresc in strainatate sa vizitez si un astfel de loc. La Praga, am aflat ca aceasta este, ca suprafata, cea mai mare din Europa. Mi-a placut sa vad multa lume plimbandu-si copiii, dar si animale care traiesc intr-un habitat aproape de cel natural. Nu povestesc mai multe, ci las placerea celor care-mi urmaresc blogul sa se uite la poze. Vom avea si noi vreodata o astfel de gradina zoologica? Sper ca intrebarea sa nu fie retorica.




miercuri, 30 decembrie 2009

Culele de la Maldaresti


Nu stiam foarte multe despre Culele de la Maldaresti, dar, imediat ce am vazut indicatorul, am pornit intr-acolo. Citisem intr-o proza de-a Ilenei Malancioiu ceva, dar nu-mi aminteam detalii. Am fost foarte bucuroasa sa descopar un complex muzeal cu o arhitectura veche. Prima cula dateaza din secolul al XVI-lea, iar constructia celorlalte se duce pana in secolul al XVIII-lea.

Ce inseamna cula? Este vorba de o locuinta in forma de turn cu un parter inalt si o scara interioara care duce la etaj. A fost construita de boierii olteni cu scopul de a se apara in fata invaziei turcesti.

La Maldaresti s-au derulat si niste povesti de dragoste foarte frumoase, pe ccare ghidul profesionist le spune foarte frumos. Un loc incantator este Maldarestiul, unde ai o placuta surpriza. I. G. Duca are aici o casa memoriala pe care a donat-o statului roman sotia sa. Te poti caza in casa lui pe o suma modesta si poti vizita manastirile din zona. Eu am fost iarna si promit sa revin la vara pentru a poza si a ma destinde.

marți, 29 decembrie 2009

Horezu





Manastirea Horezu este incantatoare ca arhitectura, dar si ca atmosfera. Am regasit aici stilul brancovenesc si maicute discpuse sa-ti spuna povestea manastirii. Mi-a placut ceramica si am asistat intr-un atelier la fabricarea vaselor. Gazda mi-a marturisit ca tinerii nu se mai simt atrasi de aceasta meserie. Exista familii care se preocupa de transmiterea mestesugului. Mi-am cumparat cateva vase si le folosesc cu drag. Imi amintesc de excursia facuta. Cred ca merita sa descoperim cu rabdare acest univers ecumenic. Voi reveni.

joi, 12 noiembrie 2009



Fundatia Nationala George Calinescu din Onesti poate fi pentru calatorul pasionat de literatura un loc in care sa descopere pasiunea de colectionar a criticului sau ceva din atmosfera de odinioara a casei sale. Gratie efortului profesorului Constantin Th. Ciobanu au fost aduse obiecte din casa de la Bucuresti care au fost donate de doamna Alice-Vera Calinescu: icoane vechi pictate pe sticla, ceramica, o colectie de brelocuri si de papusi, mobilier de salon, iar in vitrinele special amenajate se pot vedea diferite editii princeps. O vizita placuta si plina de farmec le doresc celor care citesc aceste randuri.

luni, 29 iunie 2009

Curtea Veche


Curtea Veche din Bucuresti este un loc ce m-a fascinat inca dinainte de a deveni studenta. N-as putea explica de ce, dar cred ca, fiind un loc al inceputurilor capitalei, mi-ar fi placut sa particip la punerea temeliilor, sa scriu istoria.

duminică, 29 martie 2009

Biserica din Borzesti



Festivalul Primavara poetilor mi-a prilejuit intalnirea cu scriitoarea Nora Iuga. Impreuna am mers la Biserica Adormirea Maicii Domnului cunoscuta si sub denumirea de Biserica din Borzesti, ctitorie a lui Stefan Cel Mare. Biserica este o bijuterie arhitectonica realizata in trei stiluri: goticul vizibil la ferestre, care a patruns in Moldova in timpul lui Stefan cel Mare, bizantin si moldovenesc.


Din 2004, biserica are o pictura noua in stil bizantin facuta de Grigore Popescu, al carui stil l-am descoperit si la Manastirea Tismana. In curtea bisericii a fost scoasa vechea masa din altar si s-a construit o clopotnita din lemn. Locul este atent ingrijit si te face sa te simti bine.


In partea de jos exista un muzeu de arta medievala, unde se pot vedea carti religioase, obiecte de cult, icoane, vestminte preotesti etc.


In cimitir, se afla mormantul Mariei Bogdan, fiica poetului Vasile Alecsandri, care a avut aici o mosie. In conacul revendicat se afla acum Restaurantul Stejarul.

sâmbătă, 14 februarie 2009

Manastirea Cozia



Ctitoria lui Mircea cel Batran, Manastirea Cozia a fost si ea evocata liric de Grigore Alexandrescu. Umbra lui Mircea. La Cozia este titlul poeziei in care poetul a mentionat numele ctitorului si locul care l-a inspirat.


Ale turnurilor umbre, peste unde stau culcate.

Catre tarmul dimpotriva se intind, se prelungesc,

S-ale valurilor mandre generatii spumegate

Zidul vechi al manastirii in cadenta il izbesc.


Peisajul este mirific pe malul Oltului. Poti cobori spre apa pentru a medita la versurile lui Grigore Alexandrescu, pentru a te reculege sau pentru a te ruga. In manastire se afla mormantul lui Mircea cel Batran si a mamei lui Mihai Viteazu care s-a calugarit aici.
 

Excursiile mele Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez