miercuri, 30 decembrie 2009

Culele de la Maldaresti


Nu stiam foarte multe despre Culele de la Maldaresti, dar, imediat ce am vazut indicatorul, am pornit intr-acolo. Citisem intr-o proza de-a Ilenei Malancioiu ceva, dar nu-mi aminteam detalii. Am fost foarte bucuroasa sa descopar un complex muzeal cu o arhitectura veche. Prima cula dateaza din secolul al XVI-lea, iar constructia celorlalte se duce pana in secolul al XVIII-lea.

Ce inseamna cula? Este vorba de o locuinta in forma de turn cu un parter inalt si o scara interioara care duce la etaj. A fost construita de boierii olteni cu scopul de a se apara in fata invaziei turcesti.

La Maldaresti s-au derulat si niste povesti de dragoste foarte frumoase, pe ccare ghidul profesionist le spune foarte frumos. Un loc incantator este Maldarestiul, unde ai o placuta surpriza. I. G. Duca are aici o casa memoriala pe care a donat-o statului roman sotia sa. Te poti caza in casa lui pe o suma modesta si poti vizita manastirile din zona. Eu am fost iarna si promit sa revin la vara pentru a poza si a ma destinde.

marți, 29 decembrie 2009

Horezu





Manastirea Horezu este incantatoare ca arhitectura, dar si ca atmosfera. Am regasit aici stilul brancovenesc si maicute discpuse sa-ti spuna povestea manastirii. Mi-a placut ceramica si am asistat intr-un atelier la fabricarea vaselor. Gazda mi-a marturisit ca tinerii nu se mai simt atrasi de aceasta meserie. Exista familii care se preocupa de transmiterea mestesugului. Mi-am cumparat cateva vase si le folosesc cu drag. Imi amintesc de excursia facuta. Cred ca merita sa descoperim cu rabdare acest univers ecumenic. Voi reveni.
 

Excursiile mele Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez