luni, 5 aprilie 2010

Castelul de la Miclauseni





O capodopera a arhitecturii gotice din Moldova este castelul Sturdza de la Miclauseni. Acesta a fost construit intre 1880-1904 de catre Gheorghe Sturdza si sotia sa, Maria. Impresionante sunt decoratiunile acestui castel lucrate cu migala si cu mult simt artistic. Proprietatea a revenit unicei fiice a cuplului, Ecaterina, care nu a avut copii si care a donat castelul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in 1947 dupa ce au poposit aici prizonierii nemti, iar soldatii rusi l-au devastat.




De-a lungul timpului, soarta acestui castel a fost destul de nedreapta. Nu se mai pastreaza nimic din mobilierul original sau din biblioteca in care se gaseau carti rare, insa actualul proprietar, care a fost repus in posesie din 2001, face eforturi de conservare. Am intalnit un ghid foarte amabil, care ne-a prezentat intentiile de restaurare ale mitropoliei si dorinta de a face din acest loc un centru de cultura. Parcul din jurul castelului este potrivit pentru cei care vor sa se relaxeze, iar o plimbare la manastire constituie un prilej de reculegere.


Pentru cei care doresc sa-si imagineze trecute vieti de doamne si domnite, locul reprezinta o oportunitate ce nu poate fi neglijata. In curtea cimitirului pot fi vazute mormintele ctitorilor realizate cu foarte mult bun-gust in spiritul aceluiasi stil gotic si al simbolurilor familiei Sturdza.


0 comentarii:

 

Excursiile mele Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez