luni, 11 august 2008

Evul Mediu


Despre Evul Mediu se spune, in general, ca este o perioada intunecata. Poate aceasta afirmatie se refera la luptele duse in aceasta perioada, la torturi, la turniruri si la alte persecutii. La Praga am descoperit ca cehii au o pasiune fata de aceasta perioada si ca au organizat fie la Hradcany, fie langa podul Carol muzee care reconstituie atmosfera. Mi-a facut placere sa descopar ca perioada este plina de culoare. O dovedesc tonurile folosite pentru decorarea scuturilor, unde sunt plasate scene religioase (cea mai des intalnita este imaginea Sfantului Gheorghe omorand balaurul) sau imagini ale diferitelor zone, din care proveneau participantii la turnir.

Un alt aspect care tine de Evul Mediu si apare evocat in diferite locuri din Cehia tine de mestesugurile epocii. Cea mai populara meserie in epoca: fieraria. In diferite piete poti vedea cate un fierar care lucreaza sub ochii turistilor diferite obiecte folosindu-se de foc, ciocan si nicovala. Este o lectie de istorie, de initiere intr-o perioada in care oamenii isi construiau viata pe alte valori: lupta, dreptate, curaj. O excursie la Praga ofera turistului un prilej de meditatie pe viu asupra unei epoci despre care singura imagine pe care o avem este scrisa in diferite carti. Impactul vizual poate aprofunda lectura, dar iti ofera chiar prilejul ... de a merge mai departe ... in profunzimea lucrurilor.

0 comentarii:

 

Excursiile mele Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez